Условия за съхранение на лещи

Инструкции за боравене с контактни лещи и разтвори 
Първа стъпка: Подготовка - измийте, изплакнете и подсушете ръцете си преди да боравите с контактните си лещи. Преди да свалите лещите, промийте контейнера с многофункционален разтвор и го напълнете.
Втора стъпка: Почистване - поставете всяка една леща в дланта си и отгоре капнете по няколко капки от
разтвора. С показалец почистете внимателно лещите от двете  страни. След почистване изплакнете с многофункционалния разтвор.
Трета  стъпка: Дезинфекция / съхранение  -  Поставете  лещите  в контейнера и го напълнете до указаното място с разтвор. Внимателно завийте капачето. Оставете лещите да престоят най-малко 4 часа, или през цялата нощ. След като си поставите лещите, изсипете разтвора от контейнера, промийте го и го оставете отворен, за да изсъхне. Подменяйте контейнера всеки месец.
 
ПОСТАВЯНЕ НА ЛЕЩИТЕ:
•След дезинфекция и преди поставяне на лещите, не е необходимо да ги промивате. Ако все пак върху лещите Ви има остатъчно замърсяване, можете да ги изплакнете отново с многофункционалния разтвор.
 
•Проверете дали лещата се намира точно на върха на показалеца ви, преди да я поставите в окото си. Лещата не трябва да бъде изкривена, така че ръбът й да докосвa върха на пръста ви. 
 
•Ако лещата се сгъне и краищата й се слепят, поставете лещата върху дланта си и я намокрете с разтвора.
 
•Правилното положение на лещата върху пръста ви е когато краищата на лещата са обърнати нагоре, а не настрани / лещата трябва да има форма на купичка, а не на чиния/. Показалецът винаги трябва да е сух, а лещата влажна.
ТЕХНИКА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ЛЕЩИ С ДВЕ РЪЦЕ:
 
•С леща върху десния показалец /показалецът трябва да е сух/, използвйте средния пръст на другата ръка, за да издърпате горния клепач към веждата. 
 
•Използвайте средния пръст на ръката, с която поставяте лещата, за да опънете долния клепач. 

•Гледайте към лещата и я поставете върху ириса на окото. 

•Оставайки в същото положение, погледнете надолу, за да наместите лещата. Бавно отпуснете долния клепач, а след това и горния. 
 
Забележка:
 
Ако лещата все още Ви дразни, трябва да се свали и почисти. Ако въпреки това дразненето продължава, махнете лещата и се консултирайте с Вашия офталмолог.
 
СВАЛЯНЕ НА ЛЕЩАТА:
 
 
•Погледнете нагоре, издърпайте бавно долния клепач надолу със средния пръст на ръката, с която боравите, и поставете показалец върху долния ръб на лещата. Плъзнете лещата към долната бяла част на окото. 
 
•Леко притиснете лещата между палеца и показалеца (избягвайте да я докосвате с нокти) и я свалете от окото. 
 
•Незабавно разтворете лещата с палец и показалец, за да не се слепят краищата й. 
 
Ежеседмичното използване на ензимните таблетки с тройно действие не е необходимо. В случай, че желаете допълнително почистване на своите лещи, моля, консултирайте се с Вашия очен лекар. Инструкциите за отстраняване на протеиновите налепи ще Ви бъдат предоставени отделно на листовките за тройно-ензимни таблети Trizyme (Sauflon).
 
ДРУГИ ВАЖНИ ПРАВИЛА:
 
Внимавайте лещите Ви да не влизат в контакт със сапун, козметични препарати, и други химически вещества.
Не използвайте капки за очи, докато сте с лещи, освен ако няма изрично указание за това (посъветвайте се с Вашия офталмолог).
Не използвайте лекарства за вътреочно приложение, докато сте с лещи, освен ако Вашият офталмолог не Ви е дал указания за това.
Лещите трябва да се дезинфекцират след всяка употреба. Ако по някаква причина не носите лещите редовно, трябва да ги съхранявате в контейнера и да ги почиствате на две седмици.
Не носете никога контактните си лещи по време на работа с вредни и дразнещи изпарения или дим.
Ако усетите необичайно дразнене, незабавно свалете лещите и се обърнете към офталмолога, които Ви ги е предписал.